Gitar Nasıl Çalınır? Gitar Öğrenmek için Tüyolar
Dışarıdan bakıldığında sekiz şeklini andıran, yan tarafları olabildiğince oval ve dik bir sap üstüne ses perdeleri olan telli çalgılardan biri gitardır. Ayrıca gitarlar, parmakla ya da pena ile çalınabilmektedir. Türlerine göre gitarların perde ve tel sayıları değişebilmektedir. Fakat klasik gitar altı telden oluşur ve genellikle ağaçtan yapılmaktadır.
Özellikle ergenlik çağı ile beraber müziğe yönelmek isteyen ve bir enstrüman çalmak isteyen gençlerin ilk durağı gitardır. Taşıma kolaylığı sayesinde gitarlar çoğu müzisyenin de gözbebeğidir. İnsanlar önce evde gitar öğrenmek için çalışırlar fakat bunun için uygun müzik kurslarına gitmek oldukça önemlidir.
Gitar Öğrenmek için Tüyolar
İnsanların gitarlardan uzak durmalarının sebebi ise akıllarındaki “Gitar çalmayı öğrenmek zor mu?” sorusudur. Lakin gitar ile ilgili bilinen yanlış düşüncelerden biri de bu sorudur. Gitar çalmayı öğrenmek için yaş, zaman ya da solaklık gibi durumlar engel değildir. Bu nedenle gitar çalmak için verilebilecek bazı tüyolar şunlardır:
- Yaş kesinlikle önemli değildir. Gitar çalmayı isteyen kişi kas hafızasını güçlendirdiği sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Sadece başlangıçta düzenli ve bol pratikli bir şekilde çalışmak önemlidir.
- Vakitten dolayı çekinen insanlar gün içinde boş vakitlerinden bir süre ayırarak rahatlıkla gitar çalmayı öğrenebilmektedir.
- Gitar çalmak ya da öğrenmek kişiyi hem zihinsel hem de fiziksel olarak aktif tutmaktadır.
- Profesyonel olarak değil de hobi amaçlı gitar çalınmak isteniyorsa nota bilgisi öğrenmeye gerek yoktur. Gitar akor ve tab sistemleri öğrenerek gitar çalınabilmektedir.
Gitar Satın Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kişilerin, bir müzik aletine başlarken ya da satın alırken dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Birçok müzik aleti gibi gitar da türlerine ve stillerine göre ayrılmaktadır. Satın alınacak gitarların kişilerin fiziksel özellikleri ve yaşına göre de boyutları değişebilmektedir. Stillerine göre gitarlardan bazıları şunlardır:
- Klasik gitar
- Akustik gitar
- Elektro gitar
- Bas gitar
- Perdesiz gitar
- Caz gitar
Gitar stillerinin önemli olmasının sebebi, çalış, tab, perde ve hatta tel şekilleri ile sayılarının birbirlerinden farklı olmasıdır. Başlangıçta klasik gitar önerilmektedir. Biraz öğrenildikten sonra ise asıl çalınmak istenen stile karar verilmesi ve onun üzerinden ilerlenmesi tavsiye edilmektedir.
Akor Nedir? Gitar Akorları Nasıl Öğrenilir?
Müzikte en az üç farklı perdenin aynı anda çıkardığı ses kümesine akor adı verilmektedir. Gitar çalmaya başlayanlar için ise önce gitar akorlarını öğrenmeleri ve ardından solo stillere geçilmesi tavsiye edilmektedir. Akor bilmek, sadece parmakların basılması gereken yerleri bilmesi demek değildir. Basılan akorların diğer akorlar ile oluşturduğu bağlantıları da bilmek oldukça önemlidir. Gitar çalmaya başladıktan sonra akorlara çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
- Akorlara çalışılırken, akor basan el takip edilmelidir. Tellere basılan el takip edilmesi hafızayı yenilemeyecektir.
- Çıkan tüm seslerin net ve temiz olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu şekilde gitar çalmayı öğrenen kişide kulak dolgunluğu oluşturmaktadır.
- Başlangıç olarak yanlış akor ve tellere basılabilir lakin bol pratik ile bu yavaş yavaş azalacaktır. Geçişlere dikkat edilmesi ve pratiklerin sakin bir şekilde yapılması gerekmektedir.
- Her akor aynı anda öğrenilemeyebilir ve bazı akorlar el pratiği gerektirmektedir. Bu sebeple zor olan akorlar başlangıçta denenmemelidir.
Yeni başlayanların sıkıntı yaşamaması ve akor yapmaya çabuk alışabilmeleri için akıllı cihazlarda akor uygulamaları bulunmaktadır. Bazı kullanıcılar bu uygulamalara güvenmedikleri için akor cihazları satın almaktadırlar. Kişilerin kullanım kolaylıklarına göre bu ürünleri tercih etmesi gerekmektedir. İlerleyen aşamalarda nota bilenler tellerin çıkardıkları notalara göre başka müzik aletleri ile de gitarlarını akor edebilirler.
Klasik Gitar ile Akustik Gitar Arasındaki Fark Nedir?
Akustik gitar ile klasik gitar görünüş bakımından birbirlerine oldukça benzemektedir. Fakat bu gitar stillerini birbirinden ayıran belli noktalar bulunmaktadır. Akustik gitar, klasik gitarın aksine çelik tel kullanırlar. Ayrıca yapıları gereği herhangi bir elektronik bağlantı olmadan daha yüksek ve tok bir ses çıkarırlar. Ek olarak diğer farklardan biri de akustik gitar, klasik gitara göre daha ince bir sapa sahiptir.
Klasik Gitar Başlangıç Gitarı mıdır?
Gitar çalmaya başlayan kişilere klasik gitar, ulaşım kolaylığı ve stabil olmasından kaynaklı olarak daha sık tavsiye edilmektedir. Buna rağmen sanılanın aksine klasik gitar, kendi alanına sahip bir müzik aletidir ve sadece klasik gitar ile kariyerlerine devam eden müzisyenler bulunmaktadır. Yeni başlayanlar direkt bir alanda başarılı olmak istiyorlarsa o alana uygun gitar almaları tavsiye edilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Gitar kursuna gitmeden çalmayı öğrenebilmek mümkün mü?
Mutlak bir müzik kulağına sahipseniz ve gitar çalmaya yatkınlığınız varsa kursa gitmeden bir noktaya kadar gitar çalmayı öğrenebilmeniz mümkün. Ancak gitar çalmayı profesyonel bir şekilde ilerletmeyi düşünüyorsanız, eğitim almanız gerekmektedir.
Gitar çalmaya klasik gitar ile mi başlamalıyım?
Gitar çalmak istiyorsanız, işe klasik gitarla başlama gibi bir zorunluluğunuz yok. Dinlediğiniz ya da ilgi alanınıza yönelik müzik türüne hitap eden gitar tercihleri de yapabilirsiniz.
Gitardaki P-İ-M-A harfleri ne anlama gelmektedir?
Akor, tab ve perde bilgilerinde kullanılan harfler, kullanılması gereken parmakları belirtmektedir. “P” baş parmağını, “İ” işaret parmağını, “M” orta parmağı ve “A” da yüzük parmağını ifade etmektedir.