Melodika Nedir? En İyi Melodika Markaları Nelerdir?
Melodika, üflemeli ve tuşlu enstrümandır. Ağızla üflenir ve tuşlar aracılığıyla istenen nota çıkarılır. Öğrenilmesi diğer enstrümanlara göre daha kolay olması nedeniyle bazı enstrümanları öğrenmek için başlangıç çalışması olarak kabul edilir. Bu enstrümanlar arasında org, piyano sayılabilir. Kolay öğrenilir olması melodikanın flütün yerine tercih edilmesi durumunu da ortaya çıkarmıştır. Enstrüman öğrenmeye basit bir enstrümandan başlamayı istemek durumu kişileri “Melodika nedir? Melodika nasıl çalınır?” sorularını sordurmuştur. Bu soruların cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz.
Melodika Nasıl Çalınır?
Melodika, el ve nefes kontrolünü sağlayabilen herkes tarafından öğrenilip çalınabilecek bir enstrümandır. Bunun için belli aşamaları öğrenmek gerekir. Bu aşamalar öğrenildikten sonra melodika rahatça çalınabilir.
- Melodika notaları soldan sağa doğru okunur. Soldan sağa fa ile başlayıp sol, la, si, do... şeklinde devam etmektedir. Notanın bitiminde tekrar başa dönülür. Beyaz tuşlar ana notaları oluşturmaktadır. Siyah tuşlar ise ara ses olarak bilinen diyez ve bemol tuşlarıdır. Diyez, önüne geldiği notayı yarım ses inceltir. Bemol ise önüne geldiği notayı yarım ses kalınlaştırır. Bu tuşlara ve notaların yerine hâkim olmak öğrenme işini oldukça kolaylaştırmaktadır.
- Melodikayı özellikle başlangıç seviyesindekiler özel bir hortumla nefes vererek çalarlar. Hortumun ucunda “ağızlık” denilen bir aparat bulunur. Bu hortum sayesinde notaların yerine hâkim olunana kadar rahatça notaları görme imkânı sağlanır. Kolay melodika çalmak için bu aksesuar önemli bir yardımcıdır. Enstrümana hâkim olunduktan sonra hortum bırakılıp, ağızlık tuşların olduğu kısma takılarak çalmaya devam edilebilir.
- Melodika, sol elle tutulur. Sağ el parmakları ile tuşlara basılır ve üflenerek melodi çalınır. Parmaklar bu anlamda numaralandırılmıştır. Baş parmak 1 olarak başlar, serçe parmak 5 numaralı parmak olur. Notalara basarken bu numaralara dikkat etmek gerekir.
- Melodika çalmak için dikkat edilmesi gereken nokta nefes verme ve onunla uyumlu olarak notaya basabilmektir. Nefes verme miktarı şu şekilde açıklanabilir; bir muma üflüyormuş gibi nefes verilmeli, ama mum sönmemelidir. Her nota saniyede bir kere çalınmaktadır. Bu eğer daha uzun süre olmalıysa nota kâğıdı üzerinde belirtilir.
- Yaşa ve bulunulan seviyeye bağlı olarak melodika çeşidinde farklılıklar olabilir. Seviyeye uygun melodika türüyle çalmak öğrenme sürecinin rahat geçirilmesini sağlar. Melodika çalmak, nota bilgisi ve müzik kulağını geliştirmek isteyenler için çok iyi bir tercihtir.
Melodika Modelleri ve Fiyatları
Melodikanın belli çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerinde tuş sayısı ve tuşun bulunduğu aparatın yapısı etkilidir. Melodika fiyatları üzerinde de etkili olmaktadır. Hangi model melodika alınacağı belirlenirken çalacak kişinin enstrüman hakkında bilgisi, yaşı gibi faktörler dikkate alınmalıdır.
Melodika modelleri şunlardır:
- 32 tuşlu melodika
- 37 tuşlu melodika
- 13 tuşlu melodika
- 27 tuşlu melodika
Melodikada tuş sayısının fazla olması daha net nota seslerinin çıkmasını sağlar. Çalınan parçanın daha kaliteli tınılardan oluşmasında etkili olur.
Melodikayı tek bir müzik aleti isminin altında tanımlamak kolay değildir. Yapısı gereği hem üflemeli çalgı hem de tuşlu çalgı özellikleri göstermektedir. Bu nedenle onu üflemeli melodika ya da tuşlu melodika olarak isimlendirmek yanlış olmaz. Fakat bazı melodikalar şekil özellikleri olarak birbirinden farklılık göstermektedir. İki çeşitte de tuş bulunmaktadır. Fakat tuşların yerleştirildiği kısım farklılıklar içermektedir. Bazı melodikalar flütün üzerine tuşlar yerleştirilmiş gibi bir şekle sahipken, bazıları orga nefes bölümü eklenmiş gibi görünen şekle sahiptir. Yine bu durum da melodika fiyatları üzerinde etkilidir.
Melodika Fiyatları
Melodika, ekonomik denebilecek bir enstrümandır. Alınan markaya, tuş sayısına ve belli özelliklere göre fiyatları değişmekle birlikte birçok enstrümana göre uygundur. Küçük bir boyutu olması, sürekli yenilenmesi gereken malzemesinin olmaması, az parçalardan oluşuyor olması ekonomik olmasında etkilidir. Bu özellikleri onu ayrıca kolay öğrenilebilir kılmıştır. Melodika çalarak, kolayca nota bilgisine sahip olunabilir. Nefes kontrolü sağlanabilir ve bu da insan vücudu için oldukça önemlidir. Melodika , kendilerini diğer enstrümanlarda (org, piyano) geliştirmek isteyenlerin, alıştırma için en tercih ettikleri enstrümandır.
Melodika, sahip olduğu tüm özellikleriyle özellikle çocukların müzik eğitiminde oldukça tercih edilir olmuştur. Daha çok ilkokul müzik eğitiminde tercih edilen bu enstrüman her yaşta bireyin çalabileceği bir enstrümandır. Melodika eğitimine yeni başlandığında, özellikle çocuklarda çalışma süresi günde 2 saati geçmemelidir. Bu süreden fazlası çocuklar için verimli olmayabilir. Gelişme gösterildikçe süre artırabilir. Fakat günde en fazla 4 saat çalışılması önerilir. Bundan fazlasının çalışmada bir faydası olduğu düşünülmemektedir.
Melodika eğitimine başlarken kaliteli bir enstrümanla başlanması çok önemlidir. Yazıdaki bilgilerden yola çıkarak kendiniz için en doğru, en uygun melodika modelleri nedir öğrenebilir ve seçiminizi rahatça yapabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Melodika ne için kullanılır?
Melodika, genellikle ilköğretim okullarında, müzik derslerinde eğitim amaçlı kullanılır.
Melodika iki elle çalınır mı?
Doğru kullanımı sağ elle notalara basılması, diğer elle enstrümanın tutulmasıdır.
Melodikayı kim icat etti?
Melodikayı Çinli YOU- Ji icat etmiştir.