Mızıka Nasıl Çalınır?

Mızıkanın güzel melodisi ve sempatikliği çoğu kişinin bu enstrümanı çalmayı öğrenmek istemesine sebep olabilir. Sizin de isteğiniz bu yöndeyse “Nasıl mızıka çalınır? sorusuna yanıt arıyor olabilirsiniz. Bu içeriğimizde sizlerle “Mızıka nasıl çalınır?” sorusunun cevabını, mızıka çeşitleri hakkındaki bilgileri ve diğer detayları paylaşacağız. Dilerseniz hemen okumaya başlayarak mızıka hakkındaki değerli bilgileri öğrenebilirsiniz.

Mızıka aynı zamanda harmonika adı ile de bilinen üflemeli bir müzik aletidir. Hem hoş tınısı hem de boyut olarak küçük olması sebebi ile pek çok müzisyen tarafından severek kullanılır. Üstelik boyutunun küçük olması mızıkanın her yere kolay taşınabilir bir enstrüman olmasını da sağlamaktadır. Dolayısı ile eğer mızıka çalmanız, müziğinizi sizinle beraber dilediğiniz her yere götürebileceğiniz anlamına gelir.

Mızıka Çeşitleri Nelerdir?

Yaygın olarak kullanılan iki farklı mızıka türü bulunmaktadır. Bunlar aynı zamanda temel mızıka çeşitleri olarak da bilinir. Mızıkalar; delik sayılarına, çıkarabildikleri seslere ve boyutlarına göre daha farklı çeşitlere de ayrılabilmektedir. Mızıka fiyatları da yine bu çeşitleri göre değişiklik göstermektedir. Sizlere hazırladığımız bu giriş seviye mızıka çalma kılavuzunda en temel iki çeşidi anlatacağız.

Diatonik Mızıkalar

Diatonik mızıkaların neredeyse tamamı 10 delik içerir. Bu delikler ile temel notalar çalınabilmektedir. Notaların çalınması ise sizin de bildiğiniz gibi üfleme tekniği sayesinde gerçekleşir. Eğer bir diatonik mızıkanız varsa üfleyerek ya da içinize çekerek c (do) majör dizisindeki sesleri elde edebilirsiniz.

Diatonik mızıkalar ile çalınabilen şarkılar genellikle blues ve rock türünde yer almaktadır. Ek olarak mızıka modelleri arasında en kolay öğrenilebilen mızıka türü de diatonik mızıkalardır.

Kromatik Mızıkalar

Kromatik mızıkalarda bulunan delik sayıları mızıka modelleri açısından değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak 10-12-14 sayıları arasındadır. Ayrıca kromatik mızıkaların bazılarında pompa adı verilen bir mekanizma yer alır. Bu pompa mekanizması sayesinde bir oktavda yer alan 12 sesin tamamını elde edebilirsiniz. Böylece çalabileceğiniz mızıka notaları sayısı da artmış olur. Yani eğer kromatik mızıka nasıl çalınır sorusunun cevabını öğrenmek istiyorsanız öncelikle oktavda yer alan 12 sesi öğrenmelisiniz.

Kromatik mızıkalar ile klasik, caz ve Latin müzikleri çalınabilmektedir. Çünkü bu tarz mızıka şarkıları armoni yapıları sebebi ile daha çok sayıda sese ihtiyaç duyarlar. Bu kadar çok sesi diatonik mızıkalar ile elde edebilmek ise pek mümkün değildir. Dolayısıyla eğer bu tarz müzikler çalmak istiyorsanız kromatik mızıkalar sizin için iyi bir tercih olacaktır.

Mızıka ile İlgili Temel Bilgiler

Mızıka çalmak, konuya uzak olan kişilere oldukça zormuş gibi gözükebilir. Ancak bu iş tahmin ettiğinizden çok daha kolaydır. Mızıka çalmak ile ilgili detaylı bilgilere geçmeden önce bilmeniz gereken bazı durumlar elbette ki mevcut. Bunları sizin için aşağıda listeledik.

  • Hangi mızıka modelinin size en uygun olduğunu belirlemelisiniz.
  • Ne tarz mızıka şarkıları çalmak istediğinize karar vermelisiniz.
  • Mızıkayı nasıl tutmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
  • Temel nota bilgisine sahip olmalısınız.

Eğer bu bilgilere sahipseniz mızıka çalmakla ilgili daha temel konulara geçiş yapmaya hazırsınızdır.

Mızıka Nasıl Tutulur?

Hangi tarz şarkılar çalacağınızı ve hangi mızıka türünün sizin için ideal olduğunu belirlediyseniz sırada mızıkanın nasıl tutulacağını öğrenmek vardır. Çünkü mızıka çalmayı ne kadar iyi biliyor olursanız olun, enstrümanı yanlış tutarsanız doğru sesi elde edemezsiniz. Bu neredeyse bütün enstrümanlar için geçerlidir. Mızıkanın düzgün tutabilmesi için (sağ el ile) bilmeniz gerekenler ise şunlardır:

  • Öncelikle sol elinizin baş parmağı ile işaret parmağı arasına mızıkayı oturtmalısınız.
  • Ardından mızıkayı ağzınıza paralel bir şekilde tutun.
  • Sağ elinizi de mızıkayı tamamen örtecek şekilde sol elinizin üstüne doğru kapatın.

Bu tutuşu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebildikten sonra notaları düzgün çıkarabilmek üstüne çalışmanız gerekir. Düzgün ses elde edebilmek için yapmanız gereken ise istediğiniz delik dışındaki tüm delikleri düzgün bir şekilde kapatabilmektir. Eğer herhangi bir deliğin tamamını ya da ufak bir kısmını açık bırakırsanız temiz bir ses elde edemezsiniz.

Mızıka Notalarını Çıkarmanın 3 Tekniği

Mızıka çalmak için nota çıkarma tekniklerine hâkim olmanız gerekir. Çünkü bu teknikler sizlerin pürüzsüz ve kesintisiz bir ses elde etmenizi sağlayacaktır. Mızıka da nota çıkarmak için yaygın olarak kullanılan üç farklı teknik bulunmaktadır.

  • Dil Yuvarlama Tekniği: Bu teknik için dilin U şekilde yuvarlanması gerekir. Ancak bunu herkes yapamaz. Bu nedenle yapamıyorsanız zorlamanıza gerek yoktur. Dilinizi U şekline getirdikten sonra mızıkaya yapıştırmanız ve hava alışverişini U şeklinin ortasından doğru gerçekleştirmeniz gerekir.
  • Dil ile Kapatma Tekniği: Dilinizi ağzınızın sağ tarafına yerleştirerek üflemeyeceğiniz delikleri kapatırsınız. Böylece üfleyeceğiniz delikleri yalnızca sol taraftan üflersiniz. Bunun tam tersini yapmak da mümkündür.
  • Balık Dudağı Tekniği: Dudaklarınızı balık dudağı şekline getirdiğinizde meydana gelen deliği kullanarak üfleme gerçekleştirirsiniz.

Bu tekniklerin her biri başlangıçta size zor gelebilir. Bunun için en az iki hafta boyunca ayna karşısında pratik yapmanız gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mızıka alırken neye dikkat edilir?

Mızıka alırken dikkat etmeniz gereken ilk şey sizin müzik tarzınız olacaktır. Çünkü her mızıka ile her şarkıyı çalmak mümkün değil. Örneğin, eğer blues türünde şarkılar çalmak istiyorsanız diatonik mızıkalara yönelmeniz gerekir.

Mızıka hangi tür müziklerde kullanılır?

Mızıka ile en çok çalınan müzik türleri genellikle blues, western, country ve rock olarak bilinmektedir. Ancak caz, Latin müzği ve klasik müzik de mızıka ile çalmaya uygun olan türlerdir.

Mızıka nasıl temizlenir?

Mızıka üflemeli bir çalgı olduğu için temizlik konusunda ekstra hassasiyet istemektedir. İyi bir temizlik için her kullanımdan sonra kuru ve temiz bir bez ile silmeniz gerekir. Ayrıca haftalık olarak sirkeli suyun içerisinde birkaç saat bekletmeniz ve ardından durulamanız da iyi bir bakım yöntemi olacaktır.

Yorum Yap