Saksafon Notaları

Dinlendirici romantik tınısıyla dinleyen kişiyi büyüleyen seslerden biri kuşkusuz ki, saksafon notaları ile ortaya çıkan eşsiz melodilerdir. Dinleyenleri kendine hayran bırakan saksafon enstrümanı, hammaddesi pirinçten oluşan ve üflenerek ses çıkarılan bir çeşit müzikli alettir.

Saksafon çalgısının yapımında pirincin yanı sıra, tahta ve bakır da kullanılmaktadır. Pirinçten yapılmış saksafonların üzerine vernik, altın ya da gümüş ile kaplama yapılabilir. Vernik ya da diğer kaplama uygulamaları yalnızca dış görünüm için değil, aynı zamanda ses kalitesinin iyileştirilmesi için de yapılmaktadır. Elbette, kullanılan yapı maddesine göre saksafon fiyatlarında çeşitlilik görülmektedir. Örneğin, bazı saksafonlar ucuza satmak için ya da maliyetinin düşürülmesi adına gümüşle değil, nikelle kaplanırdı.

Eski yıllarda ise saksafonu kaplamak için plastik ve tahta gibi gereçlerin de kullanıldığı bilinmektedir.

Saksafonun Yapısı Nasıldır?

Aletin tasarımı çoğu kişi tarafından klarnete benzetilir. Tıpkı klarnette olduğu gibi içi oyulmuş ve yuvarlak, yukarıdan tek kamışlı ağızlık yeri olan bir yapısı vardır. Saksafonun ucunda bulunan uzun ve geniş çaplı kamış vasıtasıyla ses üretilmektedir. Saksafonun gövdesinde bazı tuşlar bulunmaktadır ve saksafon notaları buradan çıkartılmaktadır. Sanatçı çalgının ağız kısmına nefesini verirken aynı zamanda gövde kısmında bulunan tuşlara basarak ahenkli ses üretir.

Saksafonun sesini hayal ettiğimizde genellikle pop ya da caz şarkılar aklımıza gelir. Oysa saksafonun ilk kez ortaya çıkışı askeri ordu çalışmalarında kullanılmak üzere olmuştur. Bunun dışında eski zamanlarda klasik batı müziği icra edilirken saksafon kullanılmıştır. Günümüzde ise büyük orkestralarda, bando takımlarında, sahnelerde ve farklı müzik gruplarında saksafon notalarının çalındığını duyarız.

Saksafon devasa görünümü ve kendine özgü tınısı nedeniyle oldukça popüler bir çalgı aletidir. Bu nedenden olsa gerek birçok insan saksafon öğrenmek arzusundadır. Ancak rafine zevkler ya da hobiler arasında nitelendirilen saksafon çalmak, deyim yerindeyse herkesin harcı değildir. Nitekim üflemeli veya nefesli çalgılar arasında ses çıkarması belki de en zoru saksafon çalgısıdır. Saksafon öğrenmek ve saksafon notaları çıkarmak uzun soluklu sabır isteyen bir iştir. Tüm bunlara ek olarak saksafon kendi içerisinde model ve çeşit bakımından ayrışmaktadır. Bu yüzden saksafon satın almadan evvel öncelikle saksafon modellerinden hangisini çalmak istediğinize karar vermelisiniz.

Saksafon Modelleri ve Saksafon Çeşitleri

Saksafon, deyip geçiyoruz fakat bu müzik aletinin tam on farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar farklı kaynaklarda adeta bir ailenin bireyleri gibi büyükten küçüğe sıralanmıştır. Büyükten küçüğe saksafon ailesinin on üyesi:

  • Kontrabas,
  • Bas,
  • Bariton,
  • Tenor,
  • C-Ezgi,
  • Alto,
  • F Mezzo-Soprano,
  • Soprano,
  • C Soprano,
  • Sopranino Saksafon.

Bunlar arasında dünya çapında konser veren orkestralarda en yaygın kullanılan saksafon modeli Soprano, Alto, Tenor ile Baritondur. Bas saksafon ise diğerlerine nazaran daha çok bilinir, diyebiliriz.

Eğer saksafon öğrenmek istiyorsanız uzmanlar genellikle ilk kez çalacak olanlar için alto saksafondan başlamayı öneriyor. Bu saksafon modeli, en çok klasik batı müziğinde çalınmaktadır. Alto saksafon ile saksafon öğrenmek tenor ya da baritona geçmeden önce daha kolaydır.

Daha çok caz şarkılarında duyduğumuz ve duyduktan sonra mest olduğumuz o ses ise soprano saksafon modeline aittir. Ne yazık ki saksafon öğrenenlerin çoğu ses çıkarmanın ve çalmanın en zor olduğu modelin soprano olduğunu söylüyor. Bu saksafon modelleri saksafon öğreniminde yaygın kullanılmamaktadır. Hem üretimi hem de yapısı gereği özel çalgılar arasına girmektedir. Bu nedenle az sayıda ve kişiye özel saksafon olarak satılmaktadır.

Saksafon Notalarını Öğrenmek

Saksafon öğrenmek ve notalarını çıkarmak tüm müzik aletlerinde olduğu gibi belli bir öğrenim süreci gerektirmektedir. Nefesli ve üflemeli çalgılar arasında geçen saksafon aynı zamanda nefes kuvveti de önemlidir. Saksafon üzerinde notaların yerlerini temel parmak pozisyonlarını öğrenerek ezberleyebilirsiniz.

Saksafon öğrenmek için şu alternatif yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Kitap üzerinden öğrenmek,
  • İnternetten video izlemek,
  • Online ya da yüz yüze saksafon eğitimi almak/kursa gitmek,
  • İlgili mobil uygulamaları denemek,
  • Gitar tabloları çalışmak,
  • Kolay gelen şarkılarla çalmaya çalışmak.

Saksafon notalarını çalarken ana ve ara sesler için ön tarafta kalan tuşlara ahenkle basılmalıdır. Tutulan nota kısmının arkasında kalan oktav tuşuna sol elin baş parmağıyla basılarak ise bir üst oktava çıkılır. Ana ve ara sesleri çıkarmayı öğrendikten sonra en tiz seslerden olan Re, Mi ve Fa gibi notalar öğretilir. Kalın ses çıkaran notalara daha sonra geçilir. Saksafon öğrenirken sabırlı ve disiplinli olmak size başarıyı getirecektir.

Saksafonu kısa zamanda öğrenmek için Cangöz Müzik Akademi ile online ya da yüz yüze dersler alabilirsiniz. Akademimiz sizler için teorik ve uygulamalı dersleri birleştirmektedir. Böylece nota öğrenimi ve saksafon çalmak eğlenceli bir hal almaktadır.

Cangöz Müzik Akademi’de öğrencilerimize farklı seviyelerde saksafon dersleri vermekteyiz. Bu seviyeler:

  • Student / Intermediate
  • Begginer / Student
  • Intermediate / Professional
  • Professional
  • Intermediate

Aynı zamanda yeni başlayanlar ve saksafon ilgilileri için web sitemiz üzerinden birbirinden özel saksafon çalgı modellerimizi inceleyebilirsiniz

Sıkça Sorulan Sorular

Saksafon fiyatları ne kadar?

Saksafon fiyatları çalgının yapı maddesine, kaplamasına ve modeline göre farklılık göstermektedir. Aynı zamanda saksafon yapılırken el işçiliği için de ücret alınabilmektedir. Saksafon öğrenmek isteyenler ya da çalmaya yeni başlayacak olanlar için iki bin ila dört bin arasında enstrüman bulunabilir. Fakat daha üst modeller ve profesyoneller için bu rakam sekiz ila on binin üzerine çıkabilmektedir.

Saksafon nasıl tutulur?

Saksafon sol el üstte ve sağ el altta olacak şekilde tutulmaktadır. Sol el altında saksafon notaları olmalıdır ve parmaklar müzik aletinin kullanımına bağlı olarak yerleştirilmelidir. Baş parmak ile destek verilerek saksafon sabit hale getirilir. Ardından uzun bölmenin ağız boşluğuna çene yaslanır. Nefes verilerek ve aynı anda notalara nefesle birlikte uyumlu şekilde basılarak ses üretilir.

Tenor saksafon mu, alto saksafon mu?

Saksafonun boyutlara göre ayrılan on adet modeli vardır. Tenor ve alto saksafon da bu modellerden iki tanesidir. Boyutları farklı olduğundan saksafon modellerinden çıkan ses ve kullanım alanları da değişkenlik gösterir. Kalın denilen sesler tenor ile çıkarılırken, alto saksafon daha çok orta sesler için kullanılmaktadır. Aynı zamanda kalın seslerin çıkarılması zor olabileceğinden, saksafon öğrenmeye yeni başlayacaklara alto saksafon önerilmektedir.

 

 

Yorum Yap