Vurmalı müzik aletleri nelerdir

Belirli ritmik kalıplarla müziğin vazgeçilmez tınılarını hissetmemizi sağlayan vurmalı müzik aletleri, çeşitli boyut ve kalite standartlarına göre üretilip sanatseverlere sunulmaktadır. Dünya tarihinde oldukça eski bir yere sahip olan vurmalı müzik aletleri, müziğin ilk örneklerine de aracılık etmiştir. Vurmalı çalgılar, aynı zamanda hem en ilkel müzik aletleri hem de müziğin temel figürlerini oluşturan bir enstrüman çeşidi olarak bilinmektedir. Vurmalı müzik aletleri yalnızca kendi başına değil bütün müzik aletleri ile beraber çalındığında müziğe yön veren ritim enstrümanları olarak da bilinir. Bu noktada vurmalı çalgılar birçok farklı versiyonla üretilip çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Vurmalı Müzik Aletleri Nasıl Çalınır?

Vurmalı çalgılar, genellikle en kolay görünen ve kimi zaman da en zor figürlerin üretildiği ritim aletleridir. Genellikle müziğin altyapısını ve ritimleri oluşturmak için kullanılan bu aletler, maçlarda taraftar sloganlarını ya da coşkulu yürüyüşlerde marşların vazgeçilmez coşkun sesini yükseltmesiyle de bilinir. Temel ritimlerle oldukça kolay çalınabilen vurmalı çalgılar aynı zamanda mükemmel bir sanat eseri için karmaşık ritimler de duyurabilmektedir.

Genellikle müzik kulağının ölçülmesi konusunda da en çok kullanılan vurmalılar, kimi zaman parmakların marifetiyle çalınırken kimi zaman tok sesler üretilmesini sağlatan kalın tokmaklar ya da bagetler aracılığı ile de çalınabiliyor. Vurmalı müzik aletlerinin ritim katkısı için geliştirilen birçok farklı versiyonu bulunmaktadır. Örneğim marakas adlı müzik aleti, sallanarak çalınan bir vurmalı çalgı olarak bilinmektedir.

Vurmalı Müzik Aletlerinin Özellikleri Nelerdir?

Perküsyon aletleri olarak da bilinen vurmalı çalgılar, birçok farklı formda bulunabilmektedir. İhtiyaca yönelik olarak farklı biçimlerde üretilen bu ritim enstrümanları, kullanım çeşitliliğine bağlı olarak birçok farklı özelliğe sahiptir. Özelliklerine bağlı olarak vurmalı çalgıları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Çubukla çalınan vurmalı çalgılar: Tokmak, baget gibi farklı formlarda ve farklı sayılarda alet yardımıyla çalınan ve özellikle de günümüzde bas seslerin yoğun taşıyıcısı aletler olarak bilinmektedir.
  • El ve parmak marifetiyle çalınan vurmalı çalgılar: Özellikle darbuka ve bazı Afrika kökenli vurmalı çalgılar parmakla çalınan ritim çalgılarıdır. Ayrıca tef, sallamalı çalgılar, arbane gibi ürünler de bu sınıfta yer alır.
  • Metal vurmalı çalgılar: Özellikle baterilerde karşımıza çıkan metal vurmalı çalgılar, çan ve geleneksel elde sallanarak çalınan zil aletleri de vurmalı çalgıların bir versiyonudur.
  • Elektro perküsyon aletleri: Günümüzde yoğun olarak kullanılan bu aletler genellikle baterilerin dijital versiyonları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu aletler genellikle kolay taşınabilmesi ve yüksek ses çıkarmadan dijital ortamda ses üretme olanağı sunması nedeniyle tercih edilmektedir.
  • Sallayarak çalınan vurmalı çalgılar: İçerisindeki küçük parçaların sallama ya da çevirme marifetiyle kenarlarına çarparak ses çıkardığı kutular şeklinde üretilen çalgılardır. Bu çalgıların en bilinen örneği marakas olarak karşımıza çıkar.

Vurmalı Çalgı Çeşitleri

Yukarıda da saydığımız özellikler doğrultusunda birçok farklı ritim aleti bulunmaktadır. Bu çalgılar arasında bazıları özellikle günlük kullanımda yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır. Vurgumalı çalgı çeşitleri, ayrıca boyut ve çalma pratikleri açısından farklı boy ve biçimlerde de karşımıza çıkmaktadır. Bu çalgıların seçiminde birçok farklı türe ayrıldığını görmek mümkündür. Ancak temelde belirli formlarda bulunan vurmalı müzik aletlerini şöyle sıralayabiliriz:

1.     Davul

En eski vurmalı çalgılardan biri olarak bilinen davul, aynı zamanda birçok farklı boyutta bulunabiliyor ve farklı materyallerden üretilerek değişik kullanım alanlarında değerlendirilebiliyor. Farklı ülkelerde farklı geleneksel yapılarda bulunan bu ritim aleti, tokmakla ya da el ile çalınabiliyor.

2.     Darbuka

Dümbelek olarak da adlandırılabilen darbuka, genellikle eğlence mekanlarının vazgeçilmez çalgısı olarak bilinmektedir. El ve parmak marifetiyle çalınan darbuka iki temel ses üzerinden çalınmaktadır. Ritmi oluşturan bu iki sesten biri ince ve tiz, diğeri kalın ve tok bir sestir. Kalın ses darbukanın ortasına vurunca elde edilirken ince ses ise kenarlara vurularak elde edilir.

3.     Bateri

Bateri farklı yapılarda birden fazla vurmalı çalgının bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir vurmalı müzik aletidir. Özellikle çok sesli müziklerde kullanılan bateri, bütün vurmalıların birleşiminden oluşur. Bateri genel olarak iki baget aracılığı ile çalınırken, model ve büyüklüğüne bağlı olarak pedal aracılığı ile hareket ettirilen bir tokmak ve davul ilavesiyle çeşitlendirilir. Elektronik versiyonları da mevcuttur.

4.     Marakas

Marakas, içerisinde bulunan küçük parçalar yardımıyla sallanınca ses çıkaran ve vurmalı çalgılar arasında bulunan bir çalgıdır. Genellikle Afrika bölgesinde kullanılsa da dünya üzerinde yaygınlaşmış ve farklı versiyonlarına ilham vermiştir.

Vurmalı Çalgı Fiyatları

Vurmalı çalgılar, birçok farklı versiyonda ve çeşitli yapılarda bulunmaktadır. Üretim şekline, ham maddesine ve yapım sürecine bağlı olarak fiyatlandırması yapılan ritim aletleri, farklı bütçelere uygun birçok seçenek barındırmaktadır. Özellikle yapıldığı maddeye göre fiyatları belirlenen bu aletler, kaliteli ağaçlardan üretildiği takdirde hem daha dayanıklı ham de daha kaliteli sesler sunmaktadır. El yapımı ve fabrikasyon olarak üretilebilen vurmalı çalgılar, özellikle de el yapımı ürünlerde oldukça yüksek fiyatlara ulaşabilmektedir.

Vurmalı müzik aleti alırken özellikle kullanım amaçlarına ve kullanım alanlarına göre değerlendirme yapılmalıdır. Örneğin eğitim amaçlı alınan vurmalı çalgılar için fabrikasyon ürünler yeterli olacaktır. Öte yandan kullanım alanını belirlemek de hangi vurmalı çalgının tercih edilmesi gerektiğine yönelik bilgi verecektir. Vurmalı çalgı almak için web sitemiz üzerinden detaylı araştırma yapabilir ve ürün seçeneklerimizi değerlendirebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Vurmalı müzik aletleri alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Vurmalı çalgılar genellikle belirgin özelliklere sahiptir. Her tarza yönelik olarak örnekler sunan vurmalı aletlerden en yatkın olduğunuz aleti tercih edebilirsiniz.

Bateri başlangıcı için hangi ürün kullanılabilir?

Bateri, birçok farklı formda sunulan ve her bütçeye uygun seçenekleri olan bir ritim aletidir. Özellikle de dijital bateriler başlangıç için ideal olabilir.

En kolay çalınan vurmalı çalgı hangisidir?

Vurmalı çalgılar genel anlamda en kolay müzik aletleri olarak görülmektedir. Kendi içinde birçok farklı biçime bürünen bu aletler arasında en kolay kullanım olanağını sunan aletler genellikle darbuka ve teflerdir.

 

Yorum Yap