Gitara Yeni Başlayanlara Öneriler & Tavsiyeler

Gitara Yeni Başlayanlara Öneriler & Tavsiyeler 

Gitara yeni başlayanlara öneriler adı altında birçok farklı unsur saymak mümkün. Çalması son derece keyifli bir enstrüman olan gitara yeni başlayan kişiler disiplinli bir çalışmayla bu süreci ilerletebilir. Sonrasında farklı tarzlarda birçok parça çalabilir ve gitar türlerini de öğrenebilirsiniz.

Kendinize Uygun Bir Gitar Bulmalısınız

Gitar öğrenme ipuçları arasındaki en temel unsur kişilerin öncelikle kendine uygun bir gitar türü bulmasıdır. Daha önceden gitar çalmamış olanlar sanılanın aksine sadece klasik gitar ile değil istedikleri türden gitarla çalışmaya başlayabilirler. Sonrasında çalan kişi kendine hitap eden tarzı bularak farklı gitar türlerine yönelebilir. Gitar türünü değiştiren kişilerin öğrenme sürecine daha iyi adapte olarak teknik ve uygulamalı dersler sonucunda gitarın tüm inceliklerini bilmesi gerekir.

Akustik gitar seçenekleri görünüm olarak klasik tarzdaki gitarlara benzer. İki gitar türü arasındaki fark ise akustik tarzdaki gitarların tellerinin farklı olması ve daha yüksek ses çıkarmasıdır. Bu gitar türü arasında şu türlere de ayrılır;

  • Akustik tarzda gitar
  • Elektro akustik tarzda gitar
  • 6 telli akustik gitar
  • 12 telli akustik tarzda gitar
  • 12 telli elektro-akustik tarzda gitar

Akustik gitarlar, klasik gitarlardan farklı olarak sadece tellerde değil, gövde ebatlarında da çeşitlilik gösterir. Akustik gitarlarda farklı gövde şekilleri bulunurken, klasik gitarda tek tip gövde vardır. Akustik gitar türleri arasında Dreadnought, Jumbo, Parlor, Concert ve Auditorium gibi çeşitli gövde tipleri bulunur. Her biri farklı ton ve ses özelliklerine sahiptir. Dreadnought en yaygın olanıdır, güçlü ses projeksiyonu sunar. Jumbo daha büyük gövdeye sahip olup, derin bas tonları üretir.

Bas gitar seçeneklerinin en belirgin özelliği sesinin diğer gitar türlerinden daha kalın çıkmasıdır. Bu gitar türü günümüzde de son derece popülerdir ve birçok farklı müzik türünde tercih edilir. Bu gitar türünde 4 telli, 5 telli ve 6 telli seçenekler olduğunu görmek mümkündür. Dileyen kişiler bu gitar türü için de amfi kullanmayı tercih edebilir.

Elektro gitarlar tamamen amfiye bağlanarak çalınan gitar türleridir. Bu gitarlar sesi manyetik bir şekilde alarak elektrik akımına dönüştürür ve sonucunda ise gitarın kendine özel yaydığı ses ortaya çıkar. Çelik tel barındıran bu gitar türünün çalınması için pena tercih edilir. Bu gitar türleri diğer türlerle karşılaştırıldığında çalması daha zor bir müzik aletidir. Bu bakımdan tüm ensturmanlarda olduğu gibi elektro gitar için de sık alıştırma yapmak önemlidir.

Yeni başlayanlar için gitar türleri bu şekilde basitçe ifade edilebilir. Gitar türleri hakkında detaylı şekilde bilgi sahibi olduktan sonra kendinizi geliştirebilir ve kendinize en uygun gitar türünü satın almak için karar verebilirsiniz. Tercih edebileceğiniz birçok farklı gitar türü ve farklı görünümlere sahip gitar seçenekleri vardır. Ardından ilk yapmanız gereken şey ise hiç vakit kaybetmeden gitar dersleri almaya başlamaktır.


Çalışmanızın Nasıl İlerleyeceğiniz Planlayın

Gitar dersleri başlangıç aşamasında genel olarak temel bilgi ve tekniklerden oluşmaktadır. Enstrüman üzerinde hakimiyet kurdukça ve teknik bilgileri de öğrendikçe derslerde düzenli olarak seviye atlamaya başlayabilirsiniz. Gitar öğrenmek için aldığınız kursların içerikleri genel olarak birbirinden farklı nitelikler taşımayacaktır. Bu müzik aletini öğrenmeniz için öncelikle kısa bir süre de olsa gitarın özelliklerini, parçaların isimlerini ve birtakım teknik nitelikleri detaylı bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Ardından bir parça çalmaya geçmeden önce notaları tanımalı ve birkaç notanın bir araya getirdiği melodileri çalmayı da etkin bir şekilde öğrenmelisiniz.

Gitar teknikleri başlangıç aşaması bu şekilde geçerken ileri düzeyde bir parçayı tamamen nasıl çalacağınızı öğrenmeye başlarsınız. İlk etapta basit notalardan oluşan parçaları nasıl çalacağınız hakkında bilgi sahibi olur, ardından daha profesyonel parçalara kademeli bir şekilde geçiş yaparsınız. Adım adım ilerletilen bu çalışma doğrultusunda kişiler gitar çalmayı başarılı bir şekilde öğrenebilir.

Ukuleleler de gitar çalmayı öğrenmek isteyen kişilerin aşina olmayı tercih ettiği bir müzik aletidir. Bu müzik aletinin gitardan en büyük farkı boyutu ve dize bağlantısıdır. Ukulele çalma konusunda bilgi sahibi olan kişiler gitar çalmayı öğrenme aşamasına geçtiğinde çok fazla zorlanmadan tüm süreci başarılı bir şekilde yönetebilir. Bu müzik aletinin kolay taşınabilir olması ve basit özellikler taşıması da tercih edilmesinde belirleyici bir rol oynamaktadır.


Yeteri Kadar Vakit Ayırın

Gitar çalmayı tam anlamıyla öğrenmek ve bilgileri taze tutmak için kişilerin bu uğraşlarına yeteri kadar vakit ayırmaları gerekir. Aksi halde öğrenme sürecinde olan kişinin öğrendiği bilgileri unutması ve el alışkanlığını kaybetmesi kaçınılmaz bir hale gelir. Bu durumun yaşanmaması için belirlenen ders saatlerine uyum sağlamak gerekir. Aksatılan bir ders sonucunda gitar çalmayı öğrenmek isteyen kişi birçok bilgi ya da teknik üzerinde eksik kalabilir.

Alınan derslerin yanı sıra gitar çalmayı öğrenmek isteyen kişiler bu zaman dilimi dışında da gitar enstrümanına vakit ayırmalıdır. Bu müzik aletini iyi bir şekilde çalmak için ne kadar pratik yaparsanız gösterdiğiniz gelişme de o denli fazla olacaktır. İlk haftalarda yaptığınız pratiklerde gitar parçaları hakkında öğrendiklerinizi pekiştirmek ve notalara hakim olmak yeterli olacaktır. Sonrasında bu müzik aletine daha uzun vakitler ayırarak size verilen parçaları düzenli olarak çalmanız gerekir.

Günlük hayat içerisindeki rutinleriniz her ne kadar yoğun olsa da bu müzik aletini gerçekten çalmak istiyorsanız zaman konusunda fedakarlıkta bulunmanız gerekir. Yalnızca aldığınız derslerde pratik yapmanız ilerlemenizi büyük ölçüde yavaşlatacaktır. Gitar çalmak isteyen kişilerin günün ders saati dışındaki zamanlarında da kendi kendine pratik yapmalıdır. Bu durum aynı zamanda el alışkanlığını da beraberinde getirir. Bir süre sonra ellerinize bakmadan notaları gitar üzerinde bulduğunuzu görebilirsiniz.


Eksiklerinizin Üzerine Gidin

Eğer gitar çalmayı tam anlamıyla öğrenmek istiyorsanız her daim eksik kaldığınız noktaların üzerine gitmeniz gerekir. Gitar öğrenme sürecinde eksikleri görmezden gelmek bu süreçte başarılı olmayı engelleyecek bir unsurdur. Alınan dersler doğrultusunda kişilerin kendini eksik gördüğü noktaları belirlemesi ve ders dışında da bu noktalara yoğunlaşması gerekir.

Gitar çalmaya başlama kararı kolay bir şekilde verilse de sonraki süreçlerin ne kadar kolay olacağı öğrenen kişiye bağlıdır. Her gün öğrendiklerinizi pratik yapmalı ve yapamadığınızı düşündüğünüz uygulamaların üzerine gitmelisiniz.

Her gitar türünde mutlaka bilinmesi ve eksiksiz bir şekilde yapılması gereken önemli uygulamalar olacaktır. Bu uygulamaların tam anlamıyla yapılamaması sonraki derslerdeki başarı oranını da büyük ölçüde etkileyebilir. Bu nedenle bir öğrenci olarak tüm pratikleri eksiksiz bir şekilde yapmalı ve eksik olduğunuzu düşündüğünüz aşamalarda hocanızdan da yardım almalısınız. Eksiklerinizi zamanında tamamlayarak ilerlediğiniz bu yolun sonunda başarılı olmanız kaçınılmaz bir hale gelir.


Akordunuzu Her Zaman Kontrol Edin

Gitar öğrenme sürecindeki en önemli adımlardan birisi de gitarın akordunun her daim doğru olmasıdır. Doğru bir akortla çalışmadığınız taktirde tellerin çıkardığı sesleri ve notaları tam anlamıyla kavramanız mümkün olmaz. Uzun süre yanlış akortla çalışan kişiler sesleri yanlış algılayarak müzik kulağını geliştiremez. Aynı zamanda yanlış akortla çalınan parçalar kulağa da hoş gelmeyecektir.

Elektro gitar, akustik gitar, klasik gitar ve bas gitarda akort ayarı yapmak son derece kolaydır. Gitar çalma konusunda ustalaşmış olan kişiler bu ayarlamayı yalnızca müzik kulağını kullanarak yapabilir. Ancak akort konusunda bu düzeyde gelişmeyen kişilerin akort ayarı yapma aşamasında endişe duymasına gerek yoktur. Cep telefonlarına indirilen doğru uygulamalar sayesinde sahip olduğunuz gitarın akortunu pratik bir şekilde ayarlamanız mümkündür. Bunun yanı sıra akort ayarlamak için özel olarak geliştirilen aletler de büyük ölçüde iş görür. Bu aletler gitarın belirlenene bölümüne sabitlenir ve ardından gitar tellerinden ayrı ayrı ses çıkarmanız gerekir. Doğru akortu bulduğunuzda ilgili alet size bunu bildirecektir.


Disiplini Elden Bırakmayın

Gitar öğrenme aşamasında kişilerin süreç boyunca sabırlı ve disiplinli bir tutum sergilemesi gerekir. Bu sayede gözünüze zor gibi görünen bu süreci kolay bir şekilde atlattığınızı da görebilirsiniz. Disiplinli bir şekilde ilerleteceğiniz bu süreç başarılı olmayı kaçınılmaz bir hale getirir. Sürecin ilk adımındaki önemli noktalardan birisi gitar seçimini uygun bir şekilde yapmaktır. Tüm gitar seçeneklerine göz attıktan ve yakından inceledikten sonra size hitap eden gitarı bulmalısınız. Uzun süre vakit geçireceğiniz bu müzik aletinin size kendinizi rahat hissettirmesi önemlidir.

Seçim yapılan gitar türüne bağlı olarak izleyeceğiniz yol da değişiklik gösterebilir. Gitar türleri arasında seçim yapmadan önce ilgi alanları gözden geçirilmeli ve gitarların özellikleri detaylı bir şekilde bilinmelidir. Sonrasında gitar öğrenmeye başlamanız için önünüzde herhangi bir engel kalmayacaktır. Bu konudaki isteğinizi ve disiplininizi ortaya koyarak bir süre sonra profesyonel bir şekilde gitar çalmaya başlayabilirsiniz.

Gitar paketleri sayesinde birbirinden farklı gitar seçenekleri arasından dilediğiniz gibi tercih yapabilirsiniz. Tüm gitar seçenekleri sahip oldukları tasarım anlayışı ve kalitesiyle ön plana çıkmaktadır. Belki de yıllarınızı birlikte geçireceğiniz gitarınızı seçerken kapsamlı bir şekilde düşünmek yararlı olacaktır. Ancak unutmamanız gereken nokta gitar öğrenmeye başlamak hayatınız boyunca vazgeçmeyeceğiniz bir hobi deneyimine adım atmanız anlamına gelecektir.



 



 

Yorum Yap